Doorgaan naar hoofdcontent

Wat doen in de Kerstvakantie?


De Kerstvakantie is terug in aantocht en ook al kijken we allen hard uit naar de vakantie,

zal het terug een hele opdracht worden om de kinderen 2 weken bezig te houden..
In ons België-landje is het dan ook rond deze periode koud, nat of ijzig: niet de ideale weersomstandigheden om uren buiten te lopen of je moet je heel warm induffelen..
Daarom ging ik terug op zoek naar leuke dingen die we kunnen doen tijdens de Kerstvakantie:

1. Disney's The Little Mermaid
Na het grote succes van 'Beauty & the Beast' brengt Marmalade deze kerstperiode opnieuw één van de meeste geliefde Disney musicals allertijden naar Vlaanderen: De Kleine Zeemeermin. Vorig jaar waren wij ook van de partij en zowel ik als de mini's waren betoverd door de mooie kostuums, verrassende effecten, duizelingwekende acrobatie en de prachtige decors. De tickets zijn niet zo goedkoop maar zijn het meer dan waard. Ticketprijzen starten vanaf € 35 tem € 80 voor een golden seat. De musical kan je gaan bekijken vanaf 13 december tem 7 januari 2018 in Flanders Expo Gent, hal 8.


2. De Wereld van Kina
De Wereld van Kina is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent dat bestaat uit twee afdelingen: Het Huis & de Tuin. In het huis wordt via fossielen getoond hoe het leven op aarde zich ontwikkeld heeft. In andere zalen komen de inheemse vogels aan bod. Zijn dino's blauw? En alle kraaien zwart? Hoe eet je zonder mond? Zijn koralen planten of dieren? Hoeveel tanden heeft een mammoet? Het antwoord vind je hier. In De wereld van Kina: de Tuin zijn een 1500 planten verspreid over talrijke thematische perken zoals geneeskrachtige planten, verfplanten, bos, duinen,… Verder kom je er ook alles te weten over het fascinerende leven van de bijen en kun je hen gadeslaan in een glazen observatiekast. Een twintigtal levende vogelspinnen zijn de blikvangers in de spinnenzaal. Kunnen berken verdriet hebben? Praten bijen met elkaar? Zijn spinnen echt griezels? Gebruiken planten zonnepanelen voor het verzamelen van zonne-energie? Het antwoord vind je dan in de Tuin van Kina.

Vaak kan je hier ook meedoen aan leuke activiteiten zoals '1001 stippen':
Een tentoonstelling voor kinderen tussen 3 en 7 jaar die hun de magische wereld van paddenstoelen laat ontdekken. Enzo de eekhoorn vergezelt hen op een tocht door het bos en geeft uitleg bij elke uitdaging. Je kan plaats nemen in de heksenkring en het raadseltje over het mysterieuze stoeltje oplossen of luisteren naar het verhaaltje van Enzo op weg naar zijn vriendje Sjaakje, de slak. Doe de paddenstoelendans en geniet daarna van een welverdiende rust in het paddenstoelenparadijs. Het museum is open van maandag tot vrijdag van  09.00 uur  tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen van14.00 uur tot 17.30 uur. Gesloten telkens op zaterdag, 25-26 december en 1-2 januari. Kinderen van 0 tem 18 jaar zijn gratis en een Niet-Gentenaar betaald €3.


3. Kuieren op de Kerstmarkt
Wat sowieso bij de kerstvakantie hoort is het afschuimen van kerstmarktjes.

In elke buurt is er wel eentje te vinden, altijd gezellig om te doen met de kinderen! Warm ingeduffeld, een wafel op een stokje en een chocomelk in de hand, meer hoeven de kids niet om een geslaagde dag te hebben! Op sommige kerstmarkten is er zelf een kermis aanwezig of een sneeuwkanon, skipiste, reuzerad en het huisje van de kerstman waar je een foto kan laten maken.

Wie echt helemaal gek is op de kerstsfeer moet zeker eens een bezoek brengen aan het idyllisch stadje in het Zuid-Limburgse Heuvelland '
Valkenburg'. Dat verandert met kerst in een ware decemberdroom. Een must go voor iedere kerstmarktliefhebber. Of je nu jong of oud bent, je gaat je absoluut vermaken op de enige ondergrondse kerstmarkt in Europa. De gangen van de grotten zijn sfeervol verlicht en vormen het hart van de kerststad. Geniet er van de kerstparade dat twee keer per week rond Valkenburg trekt.
De entreeprijs per grot is €7 en ze zijn geopend van 17 november tem 7 januari 2018.

Wie het liever wat dichter bij huis zoekt is Winterpret in Brussel zeker een aanrader. In het hartje van Brussel vind zich een kerstmarkt plaats met 200 chalets, kermisattracties waaronder een reuzenrad, draaimolens..., een overdekte ijsbaan om te schaatsen, de befaamde kerstboom op de Grote Markt met een showcase, lichtstoet elke zaterdag en optredens van koren op het Sint-Katelijneplein een vrijdag 22 december een Bal op de grote markt. Alle andere grotere kerstmarkten kan je hier terug vinden.


4. Winteravonden in Bokrijk

Tijdens Winteravonden in Bokrijk waan je je terug in de kindertijd van je grootouders op de nostalgische winterkermis met attracties van weleer. Winterse hapjes en drankjes staan klaar maar je kan ook met het hele gezin genieten van foortheater, dans en muziek, een spectaculaire vuurshow en een ritje maken op het reuzenrad of de rupsbaan. In de Oude Stad vertellen de muren een winters verhaal en is er een winterdorp op het marktplein. Beleef de kerstsfeer recht uit de jaren 60.

Winteravonden is te bezoeken van 26 tem 30 december en van 5 tem 7 januari, telkens van 16-21 uur. Toegangsprijs is € 7,50 vanaf 13 jaar en 2€ voor de kleintjes. Ritjes op de kermisattracties zijn € 1,00 per rit en prijskraampjes € 2,00 per deelname.5. K3 Love Cruise
Ga de allereerste
film van Klaasje, Hanne en Marthe gaan bekijken in de cinema!
Wij zagen hem alvast in première en vonden hem super leuk! 95 minuten plezier, vrolijke liedjes en leuke situaties waar de meisjes zich een kriek om lachte..
K3 gaat mee op een cruise waar ze een optreden moeten geven. Maar tijdens deze boottocht loopt er heel wat mis. En als uit de magische ketting van Klaasje dan ook nog een parelelf met toverkrachten verschijnt, is het hek helemaal van de dam.


6. IJssculputrenfestival Brugge
Het
Ijssculpturenfestival viert de 25ste verjaardag van Disneyland Parijs. Artiesten uit de hele wereld creëren 150 disney figuren die voor een 1.000 m² sprookjeswereld zorgen. De reusacthige sculpturen van 2-6 meter hoog zijn gebouwd onder het dak van een gigantische frigo waar de temperatuur continu -6°C bedraagt dus warme kledij is aanbevolen! Rondom het Kasteel van Doornroosje sta je oog in oog met de meest geliefde figuren van Disney, ontmoet je de superhelden van Marvel en maak je kennis met de beroemde personages van Pixar en Star Wars.
Het festival vindt plaats op het Stationsplein in Brugge en is te bezichtigen elke dag van 10 tot 19 uur vanaf 25 november tem 7 januari 2018. Tickets zijn te koop aan de kassa voor € 12 en kinderen van 4 - 11jaar betalen € 8.


7. Alice in Wonderland on Ice
Tijdens de kerstperiode pakt het Kursaal uit met het sprookje Alice in Wonderland. Iedereen kent de magische avonturen van Alice in Wonderland wel, maar nu wordt het sprookje op een unieke manier gebracht. Het podium zal voor Alice in Wonderland omgetoverd worden in een schaatspiste waarop professionele kunstschaatsers gaan schitteren op meeslepende muziek. Grote videoprojecties rond en op het ijs zorgen voor de extra magische sfeer in de zaal. De voorstelling gaat door op 27 en 28 december en tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 26.


8. Kerst in de Cosmodrome
Tijdens de periode van Kersmis kan je in de Cosmodrome te Genk allerlei leuke activiteiten doen. Ga op zoek naar de Kerst-ster en geniet van de 360° show. James, een rondreizende pinguïn van de zuidpool, ontmoet de vrolijke beer Vladimir op het ijs van de noordpool. Ze worden vrienden, praten over hun thuis, kijken samen naar de sterren en vragen zich af waarom de nacht soms 6 maanden duurt op de polen van de aarde. Zij proberen dit vraagstuk samen als echte wetenschappers op te lossen door te redeneren en te observeren. Polaris is een speelse combinatie van educatie en prachtige, soms letterlijk meeslepende effecten. Er komen verschillende astronomische concepten aan bod zoals de schuine stand van de aarde en de verschillende soorten planeten in het zonnestelsel. Na de 360° show laat de gids je kennismaken met de sterrenhemel van de avond.

Neem deel aan de Doe - expo #freeze! Steek je handen maar uit je mouwen, het is tijd om zelf aan de slag te gaan en al je fabuleuze ideeën als een echte wetenschapper of creatieveling proefondervindelijk om te zetten in realiteit. Niets is wat het lijkt in deze interactieve tentoonstelling. In een aantal illusie-objecten word je voortdurend op het verkeerde been gezet. Voor kinderen vanaf 6 jaar die erop gebrand zijn om op onderzoek te gaan. Of doe mee aan de leuke kidsateliers in Kattevennen, laat een ei veilig landen en leer alles over zwaartekracht. Maak een ruimtereis doorheen ons zonnestelsel en ondek onze planeet, de maan en onze warmtebron, de zon! De Kattevennen-Cosmodrome is open van 26 tem 29 december van 13 tot 17 uur en van 2 tem 5 januari van 9 tot 17 uur. 5€/dag


9. Kerst in DE Studio
Laat je hersenkronkels de wereld zien en ga van de kerstige kerstkleuren genieten in DE Studio in Antwerpen. Met diverse theatervoorstellingen die allemaal gaan over hoe dingen kunnen bestaan terwijl ze er toch niet zijn. Met films & feestgedruis. Met yoga, een springkasteel en een grafitti-workshop. Met sfeer en gezelligheid. Geen fake gedoe ... The real stuff. Met groot én klein. Want vele kleintjes maken… veel lawaai!
  
Voor de allerkleinsten is er van 27 december t.e.m. 29 december en op 2 en 3 januari LABOTANIK van Theater De Spiegel, een nieuwe artistieke groeiplaats. Er hangt muziek in de bomen, er ritselen dansers tussen de bladeren, het uitzicht is er prachtig. Maar vooral… het is er altijd anders. In de namiddag met kinderfeest.
Voor kinderen vanaf 18 maanden tem 4 jaar is er Ceci n'est pas un livre van Theater De Spiegel van donderdag 4 januari tem zaterdag 6 januari. Het is een muzikaal en grafisch figurentheater vol gekke gedachtensprongen, onverwachte grapjes en kleine valkuilen.
En op 7 januari speelt Watermuziek voor de allerkleinsten van 2,5 tot 6 jaar. In Watermuziek doen twee muzikanten en een actrice deze muzikale reis nog eens over... met twee emmers water, rubberen laarzen, een hobo en een accordeon. De voorstelling start klein en eindigt in ‘grandeur’ met een miniblazersconcert.
Voor kinderen vanaf 4 jaar is er Bonte Nacht van Tuning People & De Maan, van woensdag 27 t.e.m vrijdag 29 december. Bonte Nacht is een bewegend schilderij waar de creativiteit carte blanche krijgt en waar de droom van elk kind reëel wordt.
Voor de iets oudere kinderen vanaf 6 jaar is er Poupette van Theater FroeFroe, van woensdag 3 januari t.e.m. vrijdag 5 januari. Spittant poppentheater vol onverwachte stadsbewoners, vol humor en joie de vivre! Vrij naar Deesje van Joke van Leeuwen.
Tenslotte is er nog De Passant van Laika & Michai Geyzen, ook voor kinderen vanaf 6 jaar, op zaterdag 6 en zondag 7 januari. De Passant is visueel, dansant en energiek theater. Een voorstelling als een partituur, bestaande uit losse noten die zich gaandeweg op elkaar afstemmen en aan het eind muziek worden.
Tickets zijn in voorverkoop € 13 / €10 en aan de kassa € 15 / € 1210. Roodkapje de Sprookjesmusical
Roodkapje de Sprookjesmusical bewandelt het pad van het bekende sprookje van de gebroeders Grimm. De grote boze wolf, grootmoeder, Roodkapje en haar moeder, we komen ze allemaal tegen! Maar deze keer maken we ook kennis met de Goede Fee en loopt Roodkapje in het Toverbos niet alleen de boze wolf tegen het lijf…


De musical is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Roodkapje is een zeer interactieve sprookjesmusical, waar jong en oud van zullen genieten! Na afloop van deze familievoorstelling kunnen de kids op de foto gaan met de sprookjesfiguren tijdens een geanimeerde meet & greet. Als je de voorstelling gaat bekijken in de Stadsschouwburg te Antwerpen kan je de belevenis compleet maken door te genieten van een betoverend sprookjesbuffet in het aangrenzende restaurant Gusto. Ook in het Captile in Gent speelt de musical. Tickets zijn al verkrijgbaar vanaf vanaf € 19.


Veel leuks dus te doen in de Kerstvakantie..

Fijne feestdagen alvast en geniet van de vakantie!!

XO Tina

Reacties

Populaire posts