Leef zonder Filter!

Durf jij je te tonen zoals je bent? Leven zonder filter? Niet alles even perfect, maar gewoon zoals je bent of hoe je leven er echt uitziet? Vandaag is voor mij een donkere dag, 7 jaar geleden verongelukte mijn broer in een auto-ongeluk. Het meest dramatische dat ooit gebeurde in mijn leven. Mijn vedriet en pijn heb ik nooit weggestoken, het is juist belangrijk dat je dit kan tonen om het een plaatsje te geven. Ook al denken sommige dat ik een 'perfect' leventje leid, doe ik mijn best om op sociale media steeds een zo echt mogelijk beeld weer te geven van de persoon die ik ben en de zaken die we meemaken. Natuurlijk post ik ook niet alles, wat ook niet nodig is vind ik.

FRIYAY!

Welbekend onder de sociale media gebruikers en een term die voor mij roept naar een avond lekker op de bank hangen in mijn kleurrijke disney pyama met een zak chips in de hand en naar de meest domme programma's kijken tot ik in slaap val. YAY! De term geeft dus aan dat je iets leuks gaat doen op vrijdagavond en zeg nu zelf wat is er leuker dan op de bank te hangen?

Voor ons is dit ondertussen vanzelfsprekend als je al iets ouder bent, niet meer de nood hebt om populair te zijn of gezien te worden. Gewoon lekker je zin doen, tegen de verwachtingen in wat hip of trendy is! 3x gaan sporten in de week, vrijdag lekker met vriendinnen op stap. Zaterdag terug een andere evenement afschuimen of lekker gaan eten in de meest exclusieve tent en ondertussen alles posten op sociale media.. #LEKKERDRUK. Doen we dit omdat we dit zelf willen of omdat dit verwacht wordt door de druk die sociale media met zich meebrengt? Want zeg nu zelf, dit levert goeie feed op wat resulteert in veel likes en meer volgers..

Open je instagram maar eens op vrijdagavond, dan zie je tientallen posts en verhalen verschijnen van hippe feestjes met de meest coole mensen in top outfits, lekkere hapjes en exotische drankjes terwijl jij in je pyama op de bank ligt. Niet zo glamoureus natuurlijk om op Instagram te posten.. Dit fenomeen zorgt er voor dat jongeren zich onzeker en 'niet goed genoeg' gaan voelen door sociale media. Ze vergelijken hun leven en uiterlijk met dat van anderen en hebben het gevoel dat ze daar niet aan kunnen tippen. Op sociale media worden er enkel de meest 'perfecte' momenten gedeeld waardoor men de indruk wekt een veel cooler leven te leiden dan anderen. Veel instagrammers zien er online heel gelukkig en succesvol uit, terwijl ze dit in vele gevallen in het echte leven niet zijn. Omwille van de druk om te evenaren aan de ideale wereld doen veel jongeren zich online bewust anders voor dan ze werkelijk zijn of voelen omdat ze schrik hebben om "gewoon" zichzelf te zijn. Veel beelden zijn daardoor in scène gezet, gefotoshopt of zelfs helemaal fake.

Zelf post ik natuurlijk ook geen lelijke foto's, maar probeer ik wel altijd echte foto's te delen met jullie. Mijn persoonlijk foto dagboek met mooie momenten, zaken die we leuk vonden of onze outfit van de dag. Bij mijn verhaal kan je wel al eens een mindere foto zien verschijnen omdat het mij vooral gaat over het verhaal dat ik vertel. Likes zijn zo relatief en willen helemaal niets zeggen dus focus je daar ook niet op. Post wat je zelf leuk vind en inspireer mensen door gewoon jezelf te zijn. Niet iedereen hoeft je leuk te vinden en hey het is oké als je foto niet perfect is of dat je vandaag helemaal niets leuks te posten hebt! En ohja dan vergeet ik nog te vermelden dat ik uiteraard ook filters gebruik en al eens een puistje weg werk. Geen probleem, dat puistje zal volgende week ook wel weg zijn in real life en filters geven je foto dan weer een andere sfeer. Natuurlijk kan je je foto bijwerken om er iets mooiers van te maken, maar creëer geen personage dat je in realiteit ook niet bent.

Met de campagne #ontmaskerd die vrijdag 12 januari 2018 van start ging, wil JAC Halle-Vilvoorde jongeren duidelijk maken dat het oké is om te zijn wie je bent. Het leven is niet altijd zo fantastisch als iedereen ons op sociale media zo graag wil laten geloven. Vandaar dat ze jongeren met een positieve boodschap willen vertellen dat ze hun masker mogen afzetten.

De hulpverleners kwamen tot de vaststelling dat heel wat jongeren die beroep doen op het Jongeren Advies Centrum kampen met stress en signalen van burn-out vertonen. Vaak blijkt ook dat sociale media hier een grote rol in spelen. Dit bracht de hulpverleners op het idee om "iets" te doen om de aandacht te vestigen op de toenemende (sociale) druk die jongeren ervaren.

Een gelijklopende campagne 'Leef zonder filter' werd gelanceerd door Vlaams minister van Welzijn, Volksgzondheid en Gezin Jo Vandeurzen waarbij hij jongeren die zich mentaal niet fit voelen wil aansporen om hierover openlijk te praten. Durf te leven zonder filter, alles is heus niet zo perfect als het soms lijkt op sociale media. Meter van deze campagne is Nora Gharib, beter bekend van 'K3 zoekt K3' en 'Patser'.

Enkele weetjes over sociale media:
 • Alleen de coolste dingen in je leven staan op je eigen accounts
 • Van de tientallen selfies die je maakte, staan enkel de mooiste online
 • Je postte enkel berichten wanneer je je happy voelde of wanneer je fun had

 • Op de site leefzonderfilter.be kan je jouw 'feel good' top 10 maken en vind je 10 stappen die jou kunnen inspireren om te komen tot een gezonder en gelukkiger leven.

 • Vind jezelf oké
 • Praat erover
 • Beweeg
 • Probeer iets nieuws
 • Reken op vrienden
 • Durf nee zeggen
 • Ga ervoor
 • Durf hulp vragen
 • Gun jezelf rust
 • Je hoofd boven water

  Hoe veerkrachtig ben jij? Kan jij om met stress? Vul de test in en ondek het.
  Gratis advies op maat, maak je eigen collectie aan favoriete filmjes en citaten, creëer een persoonlijk dagboek en beleef plezier aan het ontdekken van.. jezelf! aan de hand van tips, info en opdrachten. Bovendien respecteren ze je privacy ten volle.

  MASKERS AF!

 • Alle maskers mogen dus af, ook online!
  Het is oké om je af en toe eens slecht te voelen, zolang je er maar niet blijft mee zitten. Om deze boodschap extra kracht bij te steken en om zoveel mogelijk jongeren te bereiken, werken ze hiervoor samen met een aantal bekende Vlamingen. Ikzelf steun deze campagnes ook volledig en ben van plan om meer foto's te posten zoals het leven ECHT is. Ik hoop jullie ook aan te zetten om zelf gelijkaardige foto's te posten. Zo kunnen we duidelijk maken dat we onszelf durven zijn en trots zijn op wie we zijn!


  XO Tina

  #HetLevenZoalsHetIsZonderFilter

   


  Reacties

  Populaire posts