Sint-Maarten versus Sinterklaas

Sinterklaas, slecht-weer-vandaag en de pieten zijn bijna terug in aantocht, de stoomboot is vast al onderweg vanuit Spanje. Dit weekend vieren we wel eerst Sint-Maarten.. heel ingewikkeld dus! Bij mémé komt Sint-Maarten langs terwijl een deelgemeente verder waar wij wonen het Sinterklaas is die langskomt. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee heiligen?

Sint-Maarten versus Sinterklaas
Op een koude winterdag in 353 deelde een Romeinse soldaat te paard, Sint-Martinus, zijn rode mantel met een verkleumde bedelaar. Later stichtte deze ex-soldaat een van de eerste Europese kloosters en werd hij bisschop Martinus van Tours. Hij stierf in 397, werd begraven op 11 november en symboliseert nu nog altijd de vrijgevige Sint-Maarten die leuks en lekkers uitdeelt op zijn feestdag die oorspronkelijk bedoeld was voor de armen. In Beveren galoppeert Sint-Maarten nog steeds door de straten als Romeins soldaat vaak te ezel. Op de meeste andere plaatsen lijkt Sint-Maarten eerder de identieke tweelingsbroer van Sinterklaas. Sint-Maartentradities zijn minder verspreid dan die van Sinterklaas, maar verblijdt wel ook andere landen met zijn komst, zoals Nederland, Noord-Frankrijk, Hongarije en enkele Duitstalige gebieden.

Sinterklaas die langs komt op 6 december, of Sint-Nicolaas, eert de heilige Nicolaas van Myra. Deze man was bisschop van het Turkse plaatsje Myra, waar hij stierf op 6 december 342. Er doen verschillende legendes de ronde die Nicolaas bombarderen tot beschermheilige van de kinderen. Zo zou hij drie vermoorde scholieren terug tot leven hebben gewekt, giften hebben geschonken aan drie arme dochters waardoor ze konden trouwen en een kind gered hebben van verbranding. Sinterklaas houdt wel van een grootse intrede op zijn feestdag met de stoomboot.

Verlanglijstje
De meisjes maakten hun brief al klaar voor zowel Sint-Maarten als Sinterklaas en dit staat op hun verlanglijstje (weliswaar de ingekorte versie want het boekje stond vol met kruisjes). Ze zijn nog steeds fan van Paw Patrol, Playmobil, gezelschapspelletjes en strijkkralen.. Deze keer werd hen lijst aangevuld met een soort 'Hatchimal'. Mama's die hier ervaring met hebben?? Is het een aan te raden speeltje of van korte duur?
https://www.dreamland.be/e/nl/dl/speelset-paw-patrol-sea-patroller-174556
https://www.dreamland.be/e/nl/dl/967456-110-hama-10000-strijkparels-in-ton-2801454https://www.dreamland.be/e/nl/dl/ses-strijkparels-beedz-eenhoorns-en-pinsesjes-187153


https://www.dreamland.be/e/nl/dl/playmobil-sinterklaas-4893-sinterklaas-en-zwarte-piet-868291https://www.dreamland.be/e/nl/dl/111281-187-playmobil-knights-6001-burcht-van-de-orde-van-de-valkenridders-3138834
https://www.dreamland.be/e/nl/dl/interactieve-knuffel-hatchimals-hatchibabies-foxfin-115152
Nog een kleine tip: download de app "Sinterklaas". Je kinderen zijn in de wolken als Sinterklaas hen vereert met een telefoontje. Voor € 1,99 wordt het gesprek zelf nog persoonlijker. Het werkt ook als ze iets minder braaf zijn! ;)

Ik ben super benieuwd wat er op het verlanglijstje van jullie kinderen staat??

Vieren jullie Sint-Maarten of Sinterklaas??


XO Tina

Reacties

Populaire posts